Zenekari próbán diskurzus a hőszivattyúkról

Néhány éve pár barátommal alapítottunk egy zenekart csak úgy, örömzenélés céljából. Sose gondoltuk volna, hogy valaha kíváncsiak lesznek ránk különböző bulikon, ám ez nem így lett végül, nagyon sok meghívást kapunk folyamatosan főként céges rendezvényekre. Ezt mi nagy örömmel el is szoktuk fogadni, hiszen azért nem rossz némi fizetéskiegészítés, ugyanis a bandánk egyik tagja sem keres csillagászati összegeket a mindennapjai során. Azt is szeretem a zenekarunkban, hogy az évek során egy nagyon összetartó csapattá váltunk, így mindent meg tudunk beszélni, nincsenek tabu témák. Ha valakinek gondja van vagy tanácsra van szüksége, nem kell haboznia, hiszen tudja, hogy közöttünk megértő fülekre talál. Szerintem ezért is tudunk már évek óta közösen működni, hiszen ha a bandán belül a viszonyok nem éppen rendezettek, onnan egyenes út vezet a felbomlásig. Mi ezt megelőztük szerencsére, és azóta is minden próba nagyon jó hangulatban telik.

Történt egyszer, hogy az egyik bandatagnak tanácsra volt szüksége azzal kapcsolatban, hogy honnan is rendeljen hőszivattyút. Én bevallom, nem igazán vagyok otthon ebben a témában, így inkább csöndben maradtam és hallgattam, milyen diskurzus kerekedik ki ebből a kérdésből. A dobosunk éppen nemrég vásárolt ilyen eszközt, így ő nagyon sok információval tudott szolgálni a beszerzési hellyel kapcsolatban. Az oldal pontos nevét nem tudta megmondani, de azt javasolta a bandatagunknak, hogy írja be a keresőbe, hogy Hőszivattyú árak, hőszivattyú webáruház, és ki fogja azt dobni, amit ő keres.

Elég kellemetlenül éreztem magam miatta, de végül bevallottam a többieknek, hogy én nem tudok túl sok mindent a hőszivattyúkról, így nem bánnám, ha mesélnének róla kicsit. Nem is értem, miért aggódtam, hisz ez a zenekarunk! Itt nincs olyan dolog, ami miatt kellemetlenül kellene magát éreznie az embernek, hiszen a többiek úgyis a segítségünkre sietnek, ahogy tudnak. Elmagyarázták, hogy a hőszivattyú az egy olyan eszköz, ami a talajból vagy a levegőből kinyert hőenergiát használja fel, és teszi ezt rendkívül hatékony módon. Mivel az előbb említett hőenergiát használja, ebből következik, hogy igen környezetkímélő megoldás is, ha ezt választjuk, ami szerintem a mai világban igen is fontos szempont. Mindenki tisztában van ma már vele, hogy mennyire fontos, hogy óvjuk a környezetünket, és e szerint próbáljuk berendezni az életünket.

A hőszivattyúnak nagyon sokféle típusa van, de a dobosunk kifejezetten víz – víz hőszivattyút szeretett volna venni talajkorrektoros hőforrással. Ennek az eszköznek a működéséhez nagy hőgyűjtő területre van szüksége, akár 2 – 3 méterre is le kell ehhez ásni a földbe. Előnye, hogy ha a méretezés megfelelő, akkor egy igen megbízható hőforrásról beszélhetünk, ami nem fog kiapadni, és csak kis mértékben függ a környezeti hőmérséklettől. Az a hátránya viszont, hogy fölötte nem szabad építkezni, mert nem lehet a területet leárnyékolni. Mindezeket latba vetne kell letenni egy ilyen eszköz mellett a voksunkat.

Nagyon hálás voltam a bandatagoknak, akik szívesen meséltek arról, mi is pontosan egy hőszivattyú. Nem ítéltek el a tudatlanságom miatt, mert tudják, hogy nőként vajmi kevés dolgom volt eddig velük. De sose késő tanulni, nyitottnak kell lenni a felé a dolgok felé, amikről eddig nem sok mindent tudtunk. Mint kiderült végül, a dobosunk a klimaglobal.hu-ról rendelt, így már ezt is tudom, ha esetleg egyszer hőszivattyúra lenne szükségem.