Sokszor zenéltem már esküvőn, de ez a fotóautomata engem is meglepett

Még az egyetem alatt jött össze az a négytagú zenekar, amiben a mai napig aktívan zenélek. Nagy szerencsénk, hogy már a kezdetekkor is elég jól menedzseltük magunkat, és már a pályafutásunk elején sikerült kialakítanunk egy állandó hallgatóságot. Sokasodtak a fellépési lehetőségek, felkérések, és idővel már esküvőkre is hívtak minket zenélni. Első körben természetesen az esküvői felkérések az ismerőseink köréből származnak, de 1-2 év alatt már olyan lokális hírnévre tettünk szert, hogy még számunkra ismeretlen párok is hívtak minket a lakodalmukra. Ez egy remek visszajelzés számunkra, hiszen azt jelenti, hogy jó hírünk van, és az emberek szeretettel ajánlanak minket az ismerőseiknek.

Ehhez persze az is hozzájárul, hogy mi is becsülettel végigzenéljük a szerződésben meghatározott időtartamot. Nem megyünk ki 20 percenként cigiszünetre, a beállással is időben megvagyunk, soha semelyikünk sem késik, és nyitottak vagyunk a vendégsereg kéréseire. Elvégre is mi vagyunk a vendégek szórakoztatására, nem pedig fordítva. Sajnos nagyon sok zenész áll úgy az ilyen jellegű felkérésekhez, hogy ő majd jól érzi magát, lejátszik pár számot, közben kiélvezi az ingyenes italfogyasztást, és a végén pedig felmarkolja a gázsit. Az ilyen zenekarok viszont nem lehetnek hosszú életűek, és ezt mi pontosan tudjuk.

Mostanra már elértük azt a szintet, hogy a nyári hónapokban nagyon jó bevételi forrásnak számítanak a lakodalmak. Egy hónapban akár 4-5 lagzira is hívnak minket. Ez a hétköznapi munka mellett elég fárasztó tud lenni, de még így is megéri. Hiszen azt csinálhatjuk, amit igazán szeretünk, közben pedig még új ismertségekre is szert tehetünk. A legutolsó esküvői fellépésünk kifejezetten különleges volt, és nem csak amiatt, hogy az egyik zenekari társam barátja házasodott. Egy olyan újdonsággal is megismerkedtünk, amihez eddig nem volt szerencsénk – ez volt a fotóautomata esküvőre, azaz a Selfiegép.

Azt már megszokhattuk, hogy az esküvőkön mindig jelen van egy profi fotós, aki megörökíti a ceremónia és az azt követő ünnepség legfontosabb pillanatait. A fotóautomata esküvőre azonban egy szokatlan újdonság. A Szelfiegép fotóautomatáját ugyanis nem egy fotográfus vezérli, hanem maguk a vendégek! Ezzel nem csak magasztos, jól beállított és photoshopolt képek születnek a lagziról, hanem közvetlenebb pillanatképek is. A vendégek csak beállnak a Selfiegép elé, megnyomnak egy gombot az automata érintőképernyőjén, és már el is kattan a fotó. De ez még semmi, az automatában ugyanis még fotónyomtató is van, így a kép azonnal el is készül kézzelfogható formában is.

Ezt az esküvői fotóautomatát egy dobozként kell elképzelni, amiben egy csúcsminőségű tükörreflexes fényképező és egy fotónyomtató rejlik, a tetején stúdióvakuval. A vakunak köszönhetően még a sötétebb helyiségekben is jó minőségű, éles képek készülhetnek. A nyomtatónak köszönhetően a vendégek pedig pillanatok alatt megkaphatják az elkészült fotót, amit eltehetnek emlékbe. Ez tehát egyfajta köszönetajándékként is funkciónál a vendégek számára a nászajándékokért, és a részvételért cserébe. Az élmények és a finom vacsora után senkinek sem kell üres kézzel távoznia az esküvő helyszínéről.

Arra emlékeztem, hogy a zenésztársam még a fellépés előtt említette, hogy az ifjú pár egy kedves meglepetéssel készül a vendégek számára. Hogy ez pontosan mi lesz, arról csak a helyszínre kiérkezve bizonyosodhattam meg. Minden fellépés előtt már legalább egy órával előbb ott szoktunk lenni, hiszen a hangszereket fel kell pakolni a színpadra, a mikrofonokat beállítani és hangolni. Nagy meglepetésünkre nem mi voltunk az elsők, akik a helyszínre értünk. Mire megérkeztünk, a Selfiegép csapata már ott is volt, hogy összeszereljék a fotófalat és az automatát, hogy a vendégek érkeztére már minden startra készen álljon. Be is mutatkoztunk egymásnak, nagyon szimpatikusnak tűntek. Én pedig személy szerint mindig értékelem azokat az embereket, akik igényesek a munkájukra és becsülettel végzik a dolgukat. Abból, hogy már ilyen korán kiérkeztek én rögtön azt szűrtem le, hogy ők is pontosan ilyen vállalkozók.

Én úgy láttam, hogy egy nagyon látványos, virágmintás fotófallal készültek a jeles eseményre, amit valószínűleg maga a menyasszony választott ki. Ami különösen tetszett benne az volt, hogy a fotófal színei tökéletesen passzoltak a dekoráció többi részéhez. Az előtte készült selfiek így igazán stílusosak lesznek. A sarokban pedig még egy egész asztalnyi vicces kiegészítőről is gondoskodtak az emlékezetes fotók érdekében. Az egyik parókát és műbajuszt (nő létemre) még én is felpróbáltam, persze a Selfiegép munkatársának engedélyével. Jót nevettünk együtt az ábrázatomon.

Egy kicsit beszélgettem is a munkatársukkal, aki elmondta, hogy ők Magyarország első és eredeti Selfiegépe, és ők voltak az elsők, akik ilyen vállalkozásba fogtak. A selfie automata tőlünk nyugatabbra már elég népszerű látványosság a céges bulikon és esküvőkön, és ők ezt a remek ötletet szerették volna itthon is népszerűsíteni. Azt is elmesélte, hogy már több száz rendezvényen, szülinapi bulikon, céges bulikon, esküvőkön gondoskodtak a poénos fotókról. Láthatóan elég tapasztalt rókák már e téren.

Igazán rugalmas a szolgáltatásuk, hiszen az ország egész területén kedvező áron szállnak ki, és minden kérésre nyitottak. A megrendelő többféle fotófal és képméret között válogathat. Kérésre még akármilyen logót, szöveget vagy dátumot is rá tudnak nyomtatni a fotópapírra. Ez különösen jól jöhet, ha a selifeket valaki ajándékba szeretné adni a vendégeinek. A fotón így hagyhat számukra egy kedves üzenetet, vagy pár köszönő szót. És mivel kis helyen is elfér a fotógépük és a fotófaluk, mindössze egy sarokra van csak szükségük a lagzi helyszínén.

A rendezvény folyamán a biztonság kedvéért egy kollégájuk végig jelen van azért, hogy minden flottul mehessen, még akkor is, ha amúgy a gépet a vendégek maguk is nagyon könnyedén tudják kezelni. A szolgáltatás megbeszélt időtartamának végével pedig helyben is van lehetőség a hosszabbításra. A Selfiegép tudja, hogy a buli csak később indul be igazán, ezért szeretnének lehetőséget nyújtani az ügyfeleknek arra, hogy a mulatság csúcspontjáról is készülhessenek jó minőségű selfiek.

Ez a gép ráadásul nem csak fotókat tud készíteni, hanem rövid mozgóképeket is, GIF formátumban. Az összes elkészült fotót és rövid animációt a Selfiegép továbbítja az ügyfélnek, így akár egy szuper digitális fotóalbumot is elkészíthet belőlük. Gyors és hatékony munka jellemzi őket. Az összes ajánlatkérésre már egy napon belül válaszolnak, a helyszínen pedig 20 perc alatt össze tudják állítani a készüléket és a fotófalat.

Hogy őszinte legyek, bár elsősorban dolgozni voltam ezen az esküvőn, én sem hagyhattam ki a Selfiegépet. Muszáj volt kipróbálni! Csináltunk néhány közös képet a zenekarral, és az ifjú párral is. Ezekből a fotókból én magam is raktam el egyet-kettőt emlékbe, mert nem akarom elfelejteni ezeket a szép pillanatokat. A fellépésünk is szuperül sikerült, a násznép végigtáncolta az éjszakát. Én pedig újabb ismeretekre tettem szert: most már tudom, hogy mi is az a Selfiegép. Még azon is elgondolkodtam, hogy a jövőbeli esküvőmre majd én is elhívjam őket.