Pólónyomás nélkül be sem indul egy zenekar

A zenélés igencsak kreatív elfoglaltság, csinálja az ember akár profi, akár hobbi szinten. Én is több, mint 15 éve foglalkozom vele, igaz, zenekari aktivitásban volt 1-2 év szünet, de azt kell, hogy mondjam, nem panaszkodhatok. Különböző bandákkal végigjártam a főváros és több vidéki település fellépőhelyeit, és több országban is megfordultam már, van, ahol többször is. De a tapasztalat mindig azt mutatta, hogy a zenélés önmagában sosem olyan kifizetődő, hogy legalább nulla költségvetésűre kijöjjön egy kiruccanás. A pólónyomás, egyedi zenekaros pólók készítése mindig is szerves részét képezte az underground zenélésnek, sőt, akár azt is mondhatjuk, hogy részben ez élteti.

A póló és egyéb emléktárgyak, zenekaros holmik mindig is nagy piacot jelentettek, nem tudsz úgy elmenni egy fesztiválra vagy nagyobb rendezvényre, hogy ne lenne legalább egy darab stand, ahol árusítanak ilyesmit. A nagyobb zenekarok természetesen már félig-meddig textilipari nagyvállalatnak is számítanak, annyi pólót és pulóvert hurcolnak magukkal fellépésekre, turnékra. Azonban ha kisebb bandákról van szó, akkor általában annyi ruhanemű készül el, amennyi rövid időn belül elfogy, így gyorsabb a körforgás, gyakrabban van újabb árukészlet. Pólónyomás nélkül ezek a kisebb bandák komoly bajban lennének, ugyanis egy nagybani gyártóval, aki száz darabok alatt nemigen áll szóba megrendelőkkel, nem valószínű, hogy meg tudnak alkudni.

Legutóbb például nem sokkal ezelőtt kerültünk mi is ilyen helyzetbe a zenekarommal. Eléggé kifogyóban voltunk a pólóinkból, viszont arra már nem volt idő, hogy a szokásos helyről rendeljünk egy szállítmányt, mivel ők is el voltak úszva, nekünk is hamar kellett, így mindenképpen otthoni berkeken belül kellett megoldani a dolgot. Rengeteget törtük rajta a fejünket, hogy hogyan is lehetne a dolog végére járni, ugyanis a nyakunkon volt egy fesztiválos fellépés, és ha nem viszünk cuccokat, akkor súlyos ráfizetés lett volna a vége. Akinek volt egy kis szabadideje, az igyekezett valamilyen alternatív megoldást találni, amivel még elfogadható áron, viszonylag kis tételben meg tudjuk oldani a kialakult hiányt. A pólónyomás tűnt a legpraktikusabb megoldásnak, hiszen ott nem kell még a szitát is külön kifizetni, plusz sürgősségi díjat, így hát rávetettük magunkat és kerestünk.

Egyik este belebotlottam egy ismerősömbe, aki éppen a barátaival legénybúcsún volt, az egyiküket kísérték. Mutatós egyenpóló volt rajtuk, a kísérőké egyforma, a vőlegényé különböző. Mivel még az este elején jártak, így meg mertem kérdezni a haveromtól, hogy ki és hol csináltatta a pólóikat, valamint azt, hogy mennyiért. Szerencsém volt, mert pont ez az ismerősöm felelt a mintás pólókért, így meg tudta adni nekem a cég elérhetőségét, webcímét, ahol csináltatta. Állítása szerint nagyon korrektek és segítőkészek voltak vele, kifogástalan munkát végeztek és hamar meg is kapta a rendelését. Nekem több se kellett, ennél jobb referenciát egyetlen pólónyomda se kívánhatna magának.

Másnap felkerestem az ajánlott oldalt, és szerencsém volt, mert egy egyszerű, egyértelmű, könnyen kezelhető oldallal szembesültem, ahol egyéni megrendelésekkel is foglalkoznak. Megvolt az adott minta, hála az égnek olyan méretben, hogy azzal lehet dolgozni, úgyhogy leadtam a megrendelést, és elkezdtem izgulni. Szerencsére, ahogyan az oldalon írták, pár napon belül meg is érkezett a futár, és hozta a csomagot, benne a pólónyomás eredményével, a vadonatúj zenekaros pólókkal. Rögtön szóltam is a többieknek, hogy a probléma megoldódott, mehetünk fellépni. Ennél nagyobb segítséget nem is igen kaphattunk volna, a fellépés után írtam is a haveromnak, hogy még egyszer köszönöm, megmentett minket a felsüléstől.