Lakodalmi zenélés, motor alkatrész ajándékba

grooms-989873_640Emlékszem, a családban is volt zenész. Mikor gyerek voltam, és volt rá alkalom, az unokatestvérem mindig zenélt nekünk. Két hangszeren is tudott játszani. Emlékszem, hogy szájharmonikált és tangóharmonikával is tudott zenélni. Emlékszel még ezekre a hangszerekre? Ismersz olyat, aki játszott, vagy játszik még rajta?

A hangszerek

Ma már azt hiszem egyre kevesebben játszanak valamilyen hangszeren. Bár nem olyan lehet a tanítás, mint a régi időben. Ma már ha valaki hangszeren szeretne játszani, akkor heti 3 alkalomból csak egyszer jut hozzá konkrétan a hangszerhez. Persze értem én, hogy elméletet is kell tanulni, mit miért, és hogyan csináljuk, de elvesztik a kedvüket a gyerekek. Valahol megértem őket, hiszen ha hetente én is csak egy alkalommal jutnék hozzá valamihez, amihez amúgy lehetne többször is, én is kedvemet veszteném.

A régi zenék

Azért emlékszem még az unokatestvérem esküvőjére. Igaz nem jártam sok ilyen eseményen életemben, de az nagyon megmaradt bennem. Igen csak jó buli volt, és hatalmas lakodalom is. Akkoriban azt gondolom, hogy egy majd 150 fős násznép igen nagynak számított. Mondjuk a rokonság is nagy volt, és ugye falun minden másképp megy, mint a városokban.

A szokások

Az unokatestévem a hagyományoknak megfelelően ment férjhez. Volt randevú, udvarlási időszak, és leánykérés is. Igaz az édesapja nem élt már akkor az unokatestvéremnek, de az édesanyájától kérte meg a leendő vőlegény a kezét.

Na abban a lakodalomban volt minden. Igazi menyasszony tánc, sőt akkoriban emlékszem még volt 1 és 2 forintos pénznem is, és azt söpörték. Mire szegény vőlegény feltakarította valaki tutira kiborította újra…

A mai lakodalmak

Ma már az is ritka, ha nagy lakodalom van. Még eleinte sok dudálást hallottam szombatonként, mára ezek is megszűntek, ritka, ha hallok egyet egyet.

Rég nem jártunk esküvőn mint vendég, és nem úgy mint zenész. Mint említettem, az unokatestvérem zenélt, így egy idő után én is kedvet kaptam, csak n szintetizátoron játszottam.

Most mint vendég mentünk, és éreztük magunkat jól. nem egy nagy lakodalomnak mondanám, mert talán ha 50-60 fő lehetett, de azt hiszem ezt is elég éppen kifizetni. Azért nem kis pénz ennyi embert megetetni, és mulattatni.

A nászajándék is nagy kérdés volt, hogy mit hogyan, és mennyiért, hiszen ez mellett még tudtuk, hogy lesz hagyományos menyasszony tánc is, ahol azért illik az ajándék mellé ettől függetlenül pénzt is adni. Ez is más most, hiszen régen úgy tartották felénk, ha ügyes a menyasszony, akkor összetáncolja az esküvő, lakodalom költségeit. Ma már az embereknek nagyon nincs pénzük ezekre a mulatságokra, ez miatt, aki teheti is, inkább kerüli, hogy ne legyen kellemetlen helyzetben.

Mi is elég tanácstalanok voltunk, így egy motoros utalványt vettünk, amit Roland kedvére elkölthet motor alkatrészre. Még jó hogy mind ketten szeretnek motorozni, így ez lehetett közös ajándék, és persze a tánc során is adtunk még pénzt.

Összességében igen jól sikerült a mulatság, és már majdnem reggel volt, mire hazaértünk.