Hajnalig tartó zenélés, avagy hogyan lépett a barátságunk egy új szintre

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy fantasztikus zenekar frontembereként, most már évek óta viszem a zene szeretetét bárhová ahová hívnak bennünket, és elmondható, hogy az utóbbi egy-két évben különösen megnőtt az érdeklődés a bandánk iránt. Egyre több helyre kapunk meghívást; csak félve merem remélni, hogy ez a tendencia nem áll meg, és a továbbiakban növekedni fog.

Így adódott, hogy idén nyáron több vidéki helyszínen is felléphettünk, és rengeteget kellett ennek okán próbálnunk, ami ugyan egy cseppet sem zavart minket, mert mindannyiunk szenvedélye a zenélés; jóllehet a nyolc órás fő állásunkon kívül való tevékenységünk mégis eléggé kimerítő volt számunkra. Rengeteget beszélgettünk ebben az időszakban, olyan sokat próbáltunk, hogy újabb löketet kapott a csapat, jobban összekovácsolódtunk, mint valaha.

Az egyik tikkasztó nyári éjszakán, amikor hajnali kettőkor fejeztük be a gyakorlást, szóba került, hogy kinek, milyen álmai voltak gyerekként, és hogyan érzi, hol tart jelenleg ahhoz képest az életében; esetleg változtak-e az álmai azóta. Egyetértettünk abban, hogy a rengeteg álmunk közül, a zenélés mindenkiben közös, ez mindannyiónk gyerekkori álma, és a mai napig sem adtuk fel, hogy ebből élhessünk meg majd a jövőben.

MIndazonáltal igen érdekes dolgokat tudhat meg az ember egy-egy ilyen hajnali beszélgetés alkalmával, még azokról is, akiket évtizedek óta ismer. Zenekarunk egyik oszlopos tagja, a dobosunk hosszasan beszélt nekünk arról, hogy ő tulajdonképpen ezerféle életutat is el tud képzelni magának, a zenélés ebből csak az egyik. 

Mindig is tudtam, hogy nagy híve az alternatív megoldásoknak, és hogy a mindennapi életében is fokozottan ügyel arra, hogy tudatosan éljen, de arról nem volt tudomásom, hogy komolyan tervezgeti, hogy a már tíz éve működő, végtelenül sikeres cégével meg akar pályázni egy napelem farm kiépítésével kapcsolatos támogatást. Ő úgy véli, hogy jelenleg sincsen rossz úton, és az élete akkor is boldogan alakul, ha soha nem adatik meg nekünk a “nagy áttörés”. 

Azt tartja, hogy manapság a legnagyobb értelme annak van, ha az ember a jövő és a bolygó jobbításába fekteti be a pénzét, és ő a jövőt egyértelműen a megújuló energiában látja. Megdöbbentett, hogy mennyire járatos is ebben a témában, és egészen konkrét tervei vannak már a fejében arról, hogy hogyan szeretné a cégét ebbe az irányba terelni, példát statuálva ezáltal másoknak is.

Mivel én gyakorlatilag alig tudok valamit a témáról, megkértem, hogy beszéljen nekem kicsit az alapokról is, hogy képbe kerüljek, mert egyébként nagyon felkeltette az érdeklődésemet, annyira nagy lelkesedéssel beszélt róla. Professzionális részletességgel magyarázta el nekem, hogyan termelik az áramot a Nap sugárzási energiájának felhasználásával ezek a végtelenül környezetbarát rendszerek. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy tudjak különbséget tenni a naperőmű és a fotovoltaikus naperőmű között; ugyanis míg az utóbbi közvetlenül alakítja elektromos árammá a napenergiát, addig az utóbbinak ehhez előbb egy közeg felmelegítésére van szüksége.

Nem is tudom, hogy olyan pontossággal vissza tudom-e adni a hallottakat, mert – mint említettem – nem vagyok jártas a témában, de pontosan emiatt mindnyájunknak szinte leesett az állunk, ahogy hallgattuk őt. Egyikőnk sem tudta, hogy ennyire tájékozott a megújuló energiaforrásokat, és különösen a napenergia felhasználását illetően. Miket meg nem tudunk egymásról egy-egy ilyen alkalommal!

Kiderült az is, hogy naperőműveket bizony nemcsak földre, hanem vízfelületre is szokás telepíteni. Utóbbiból egyébként Kínában található a legnagyobb napelem farm a világon, és éppen ez év elején adták át, az egész település ellátásának biztosítására képes.

Ám napelem farmok nem kizárólag külföldön épülnek, Magyarországon is egyre több hasonló létesítmény található, ilyen például Pitvaros is, ahol több, mint 2000 napelem található, amely szám nagyobb, mint a község lélekszáma összesen. Hazánkban is folyamatosan növekszik a hasonló beruházások száma, s ez nagyban köszönhető a kimondottan ilyen céllal kiírt pályázatoknak, amelyek révén igen komoly támogatásokhoz juthatnak a napelem-rendszer kiépítésére vágyakozók.

napelem farm

Mint azt zenésztársamtól megtudtam, itthon is több cég vállalja a napelemes szisztémák kiépítését, az egyik ilyen, nagyon megbízható céget a napelemprojekt.hu weblapon keresztül érhetjük el, ahol rögtön lehet is árajánlatot kérni. A barátom mindenképpen őket fogja választani, ha majd egyszer erre kerül a sor, hiszen olyan szakembereket keres, akik jártasak nagyobb cégekkel és vállalatokkal való munkában; az ilyen volumenű projektek precíz, alapos és gondos munkát, szakértelmet igényelnek.

Ebben mindenképpen az elsők között járnak a kiváló referenciákból kiindulva, amelyek között említhetjük a 20kW teljesítményű dunaföldvári projektjüket; ennek során egy egész csarnok ellátását oldották meg. Még ennél is komolyabb napelem-rendszer épült azonban Abaújszántón, ahol egy 60 kW teljesítményű fotovoltaikus rendszer megvalósítását kivitelezték. 

Szerencsére annak sem kell aggódnia, aki nem annyira járatos a nepelemes rendszerek témájában, mint a barátom, hiszen a NapelemProjektnél arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy ügyfeleiknek minél széleskörűbb tájékoztatást adjanak. Csakis a megfelelő információk birtokában lehet határozni egy olyan fontos döntés meghozatalában, mint a napelemek kialakítása.

Ha valaki végül ilyen vállalkozásra adja a fejét, számíthat rá, hogy rengeteg előnyét élvezheti majd a naperőművek működésének, ám fontos tudni, hogy ez elsősorban egy hosszú távon megtérülő befektetés, beletelik egy évtizedbe is, amire kézzelfoghatóvá válik az eredménye, elsősorban a pénzbeli megtérülést illetően.

Ám mivel főként vállalatokról van szó, érdemes hoszzú távon gondolkodni, és kiváltképp megéri belevágni abban az esetben, ha van kilátás állami vagy egyéb támogatás elnyerésére, mert ilyen esetben a projekt megvalósítható részben önerőből, vagy akár teljes egészében pályázati pénzből.

Nem véletlenül létezik ilyen sok napelem-telepítéssel kapcsolatos pályázat, mivel egy nagyon környezetbarát megoldásról beszélünk. Uniós szinten is szorgalmazzák a napelem farmok telepítését, hogy egy kevésbé pazarló, Földünk energiakészleteinek végességét észben tartó magatartás felé hajtsák az embereket, és elsősorban a legnagyobb fogyasztással bíró vállalkozásokat, önkormányzatokat. 

Be kell vallanom, végtelen módon inspirálódtam arra, hogy én is tudatosabban tekintsek a környezetemre, és a lehetőségeimhez mérten megtegyek mindent, azért hogy alternatív megoldásokkal és egy kis odafigyeléssel hozzájáruljak a bolygónk megóvásához. 

Ha valaki aznap azt mondja nekem, hogy ilyen irányba fordul majd a próbánk, és az azt követő személyes, baráti beszélgetésünk, biztosan nem hiszem el, de egyáltalán nem bánom, mert úgy érzem, hogy nagy hatással volt rám ez a beszélgetés. Egyrészt amiatt a rengeteg értékes információ miatt, amihez hozzájutottam kedves barátom és zenésztársam jóvoltából, másrészt pedig azért is, mert megerősített abban, hogy megtalálhatja az ember a szenvedélyét a zenén kívül is: nem áll meg az élet akkor sem, ha nem jön el a nagy áttörés. 

Ki tudja? Annyira beleástam magam a témába azóta, hogy még az is előfordulhat, hogy éppen ezzel szeretnék majd foglalkozni. Na, de azért első mégis csak a zene!