A zenei témáktól egész a környezetbarát fűtésig jutottunk

A baráti társaságunkban nagyon sokféle téma szóba szokott jönni, de ez szerintem természetes is. Annak idején az egyetemen még a zene hozott össze bennünket, de mára már csak elméletben zenélünk együtt. Bár mindig kitaláljuk, hogy újra megalakítjuk a zenekarunkat, a rendszeres próbákra szánt időt azonban nem igazán tudja előteremteni senki sem. Az életünk kábé azonos szakaszában járunk, már ami a családalapítást, otthonteremtést illeti, így közös téma mindig van bőven. Persze a zenén túl.

Így került szóba nemrég az, hogy mivel is kellene fűteni. Ami havonta nem jelent nagy kiadást, ami környezetbarát és valamiképp függetlenedhetünk a rendszertől. Mi az a hőszivattyú? – merült fel a kérdés és bár a legtöbben már hallottunk erről, a működési elvét azonban sokan nem ismerték, ismertük. Ekkor tanácsoltam a többieknek, hogy nézzék meg a rifeng-hoszivattyu.hu oldalát, ahol nagyon sok hasznos információt meg lehet tudni a hőszivattyúkról, azok működési rendszeréről, elvéről és arról, hogy milyen gazdaságos is ez a megoldás. A rifeng-hoszivattyu.hu természetesen nemcsak tartalmat, hanem hőszivattyúkat is kínál, ezeket is hasznos megnézni. Fontos, hogy amikor ilyen fontos és nagy beruházásba fogunk, mint a fűtési rendszer kiépítése vagy akár a korszerűsítést, átépítés, akkor a legjobb szakembereket és a legjobb minőségű berendezéseket válasszuk. És ezt kínálja a rifeng-hoszivattyu.hu is.

A mi az a hőszivattyú kérdésre a válasz nem is olyan egyszerű, bár igencsak leegyszerűsíthető. A nevéből is ki lehet következtetni, hogy a hőszivattyú a környezet hőjét szivattyúzza ki úgymond, tehát az itt található energiát használja. Ami elsőre nem igazán tűnik egyszerűen, mert ugyan egy hideg télben hogy lehet kintről meleg hőt bevonni, és fordítva? Ugyanis azt érdemes tudni, hogy a hőszivattyús rendszer nemcsak fűtésre, hanem hűtésre is használható. És a klímákkal szemben megvan az az előnye, hogy sokkal egészségesebb. A hideg levegőt nem koncentráltan fújja, olyan érzés lesz a lakásban, mint egy hűs pincében.

A mi az a hőszivattyú kérdésre a választ sokféle szempontból meg lehet közelíteni. A hőszivattyú ugyanis többféle módon tudja kinyerni a hőt a környezetből és ez alapján három típust lehet megkülönböztetni. Vannak, amelyek a levegőből, a talajvízből vagy a földből vonják ki a hőt, tehát ez a három alaptípus. A működési elvük is egyszerű, vagy legalábbis leegyszerűsíthető. Erről is találunk információkat a rifeng-hoszivattyu.hu weboldalon.

Mi az a hőszivattyú? A válaszhoz érdemes megismerni a működési elvét. Van egy kompresszor, ami a gáz halmazállapotú hűtőközeget összesűríti, ehhez villamos energiát használ. Melyet nem mellesleg mi magunk is elő tudunk állítani napelem segítségével. Szóval ez az összesűrített gáz erősen felmelegszik és ezt a meleget egy vizes hőcserélőben leadja, melyet aztán máris használhatunk fűtésre vagy meleg víz előállítására. A folyékony közeg ezután az elpárologtatóba áramlik és itt a lecsökkent nyomás hatására újra gáz halmazállapotú lesz, kitágul és lehűl. A szivattyú elvet pedig az jelenti, vagyis a dolog alapja az, hogy a külső környezet még a leghidegebb napokban is melegebb, mint ez az összesűrített gáz, így ezt a szükséges hőt a környezetből vonja ki a rendszer. Vagyis a környezet energiáját használja. Persze amikor hőszivattyús rendszer kiépítésén gondolkodunk, akkor érdemes részletesebben beleásni magunkat a témába, de az alap voltaképp ez.

A mi az a hőszivattyú kérdésre tehát a válasz már a rendszer nevében is benne van. Sokan szeretik és egyre népszerűbb lesz hazánkban is. Egyrészt azért, mert környezetbarát és biztonságos, igazi tiszta, zöld energiát használunk, ami korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll. Kényelmes és egyszerű a használata, tehát csupa előnyt lehet felsorakoztatni mögé.

A mi az a hőszivattyú kérdés egyre többeket foglalkoztat és a választ megtalálva sokan teszik le voksukat emellé a rendszer mellé.