A próbák a melegben zajlanak már, köszönhetően a hőszivattyúnak

Ki ne akarna egy zenekarban játszani? Mindig is az volt az álmom, hogy a haverjaimmal összeülve készítünk egy albumot, ami megváltoztatja majd a világot. Sokáig ez tényleg csak a tervek szintjén maradt, mivel egyikőnk se tudott jól játszani hangszereken, én meg nem tudtam énekelni. Mint később rájöttem, ellentétben azzal, amit akkoriban hittem, szöveget sem tudtam írni. Eltelt azonban azóta már egy évtized és meglepően olyan irányt vett mindannyiunk élete, hogy akár szóba jöhetett az is, hogy összeállunk, mint banda.

Ki kellett azonban találni, hogy mi legyen az üzenetünk. Manapság annyi semmilyen zene megy a rádióban, amiknek az egyetlen célja az, hogy profitot termeljenek a producereknek. Mi azonban mást akartunk, valami olyat, amire emlékezni fognak az emberek és amivel komoly változást tudunk elérni. Kevés olyan téma van, ami fontosabb lenne a környezetvédelemnél.

Ezért úgy döntöttünk, hogy erről fognak szólni a dalaink, én pedig elkezdtem utánanézni, hogy mégis milyen alternatív energiaforrásokat lehet használni manapság. Így vetődtem a klimaglobal.eu/hoszivattyu címen található oldalra. A fő cél az volt, hogy beszerezzek én is valami olyan berendezést, amivel megoldhatom a fűtést úgy, hogy nem mérgezem vele a bolygót. Hiszen semmit nem ér az, ha csak éneklünk dolgokról, ha az életvitelünk nem alkalmazkodik ehhez az üzenethez

klimaglobal.eu/hoszivattyu

A klimaglobal.eu/hoszivattyu oldalon pedig megtudhattam mindent, amit a hőszivattyúkról lehet. Ezzel pedig új lehetőségem nyílt arra, hogy segítsek a bolygónkon. De ne rohanjunk ennyire előre, először beszéljünk arról, hogy mennyire jól volt megírva az oldal tájékoztatója. Mivel én írom a bandánk dalszövegeit, ezért sokat foglalkozok írással. Emiatt észreveszem könnyen, ha valaminek profi a szerkesztése. A Klímaglobálon található szöveg pedig szinte olvastatta magát. Minden egyes bekezdés egy kérdéssel kezdődött, ami valljuk be, sokkal figyelemfelkeltőbb, mintha csak valami száraz cím lett volna. A kérdéseknél mindig felhúztam a szemöldökömet, hogy például: „Hogyan is működik a hőszivattyú?”

A világ sokat változott azóta, hogy középiskolás voltam, és a Klímaglobál segítségével megismerhettem azt, hogy már jóval több lehetőségünk van arra, hogy környezetkímélő módszerrel fűtsük a lakásunkat. A hőszivattyú konkrét működését nem részletezték olyan mélyen, hiszen nem mindenki szakértő ebben a témában, így csak a lényeget írták le, ami bőven elég is volt. A hőszivattyú tehát egy olyan berendezés, aminek az üzemeltetéséhez nincs szükség semmi másra, mint a földben természetesen jelenlévő energiák. Elfelejthetjük az áram és gázszámlákat, ha beruházunk egy ilyenre.

Ez mind szép és jó, vannak azonban olyan szempontok, amiknek meg kell felelnünk, ha hőszivattyú tulajdonosok akarunk lenni. Ilyen például a házunk fekvése, vagy mérete. Ezekről is mind tájékoztatást kapunk a klimaglobal.eu/hoszivattyu oldalon, azonban sokszor ez sajnos nem elég. Általában egy helyszíni felmérést kell végezniük, ami ha sikeresen végződik, akkor azt jelenti, hogy zöld utat kaptunk a hőszivattyú telepítéséhez.

Ezután pedig élvezhetjük a befektetésünk összes előnyét. Persze nem olcsó dologról van szó, azonban ez nem csak annyiról szól, hogy később pénzt tudunk spórolni. Nem, igazából ezzel a jövőnkbe fektetünk valamennyi pénzt. Abba, hogy a gyerekeink is boldogan élhessenek ezen a földön. Mert sajnos, ha továbbra is csak a hagyományos energiaforrásokat használjuk, akkor erre nem lesz lehetőségük. A Klímaglobál kedves ügyintézői segítségével azonban mi is tehetünk egy lépést afelé, hogy jobbá tegyük ezt a bolygót, ez pedig megér minden pénzt.